петак, 29. новембар 2013.

Da penjanje bude još uspešnije

U prethodnom postu sam se pohvalio mojom home made tablom za jačanje prstiju. Nakon dva treninga na ovom jeftinom penjačkom pomagalu, još vise poštujem Wolfgang Güllich-a, koji je jos davne 1988. izmislio Campus board. Mada već nakon prvog treninga jedna misao je počela da mi se vrzma po glavi, a to je da palac mnogo manje opterećujem.

Nadam se da svi znamo da su šaka i podlaktica najsloženiji koštano-mišicni sistem u čovečijem telu. Kao i svaki dobro organizovani sistem tako i ovaj zahteva od svojih članova da ravnomerno učestvuju u radnjama. Ako je kojim slučajem neki deo manje aktivan to postepeno vodi u atrofiju, a ona vodi u ovom slučaju u disbalans snage mišica i tetiva prstiju. Svi znamo onu staru narodnu da je lanac jak koliko njegova najslabija karika. 

Upornim praktikovanjem treninga na V-Boad-u ili Campus boardu definitivno bi se stvorio određeni disbalans u snazi među prstiju šake, naravno na štetu palca. Tako da sam danas malo istraživao i našao, po mom mišljenju, idealno rešenje. Da stvar bude još lepsa potrebno je jako malo materijala i alata da bi se ova "stvarčica" napravila. Naravno uvek treba improvizovati s onim što imate na raspolaganju... to je verovatno jedno od TOP pravila vežbanja kod kuće.






E sada samo treba naporno i redovno trenirati i sledeće godine će biti pravo uživanje baviti se bouldering-om na Vršačkom bregu i šire. :-)

Нема коментара:

Постави коментар