субота, 23. новембар 2013.

Free climbing u Vršcu


Sa razvojem sportskog penjanja u Srbiji, javljaju se i začeci ovog sporta u Vršcu. Sama činjenica da ima preko 200 bouldera na bregu privlači penjače iz cele zemlje i inostranstva, pre svega susedne Rumunije i Mađarske. Kada su penjači iz Vršca u pitanju, teret inovatora je poneo alpinista Miloš Lazarević tako da se i danas na stenama u blizini kluba "Izazov" mogu naći alpinistički klinovi koji su zakucani pre više od 20 godina.

Kako Free climbing postaje popularan , sve veći broj penjača dolazi na dnevne ture i oprobava se na Vršačkim boulderima. Kao dokaz ovoj tvrdnji stoje desetine snimaka, koje se mogu pronaći na YouTube-u. Najčešći posetioci brega su penjači iz Beograda, a često se mogu sresti i penjači iz Kikinde.

Tokom 2010. godine u sklopu kluba "Izazov" osniva se penjačka sekcija i tada lokalno stanovništvo počinje da se oprobava u ovom sportu. Penjačka sekcija trenutno broji desetak članova i mogu  se vikendom sresti kraj stena uz planinarsku stazu. Aktivnosti kojima se sekcija posebno ponosi jesu rad sa najmlađima, gde se u strogo kontrolisanim uslovima mališani upoznaju sa sportskim penjanjem.



Нема коментара:

Постави коментар